Skip to main content

Cum Uniunea Europeană ajută permanent
Republica Moldova

Produse moldovenești pe piața europeană fără taxe vamale

UE este cel mai important partener comercial pentru Republica Moldova. În 2023, peste 65% din produsele noastre au fost exportate în UE. Spre comparație, doar 3.6% din exporturile noastre anul trecut au mers spre Rusia.

Aproape 900 de mii de oameni au beneficiat de compensații în facturi

cu ajutorul fondurilor europene. În sezonul trecut de încălzire, mai mult de jumătate din compensațiile primite de oameni au fost acoperite de țările Uniunii Europene.

75 milioane de euro au fost alocate în 2023 pentru modernizarea a 10 spitale din țară

Din acești bani acum sunt echipate spitalele cu mese de operație, generatoare electrice, instrumente chirurgicale, panouri solare.

1 miliard de euro sunt alocați pentru proiecte majore de construcție a drumurilor

unele deja finalizate, iar altele în proces de construcție. Traseul Chișinău-Ungheni, centura de la Comrat sunt doar câteva din zecile de drumuri reparate pe bani europeni.

11 milioane euro investite în ultimii ani pentru proiecte culturale și de protejare a patrimoniului

Reparația cetăților Soroca și Tighina (stânga Nistrului) sunt doar câteva proiecte finanțate de UE.

Reducerea tarifelor de roaming

Datorită Uniunii Europene, astăzi cetățenii moldoveni pot vorbi la telefon și naviga pe internet în toate țările Uniunii Europene la tarife ca acasă.

Tot cu ajutorul Uniunii Europene, doar în 2023

prin programul „Livada Moldovei” au fost acordate credite avantajoase de circa 16,5 milioane de euro, care au ajutat 109 de inițiative ale agricultorilor din Republica Moldova.

Prin programul „Rabla pentru electrocasnice”

program finanțat de Uniunea Europeană, cetățenii pot primi vouchere pentru a-și schimba tehnica din casă pe alta mai economă. Voucherele acoperă până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe.

160 milioane lei

pentru susținerea financiară a 300 întreprinderi moldovenești au fost alocate de Uniunea Europeană doar în 2023.

În ultimii șapte ani, Uniunea Europeană a susținut

cu peste 36,5 de milioane de euro 18 localități din Republica Moldova, pentru renovarea instituțiilor de învățământ și aprovizionarea cu apă și canalizare.