Skip to main content

Prima acțiune de informare a cetățenilor despre importanța referendumului de aderare la Uniunea Europeană s-a desfășurat în perioada 6-7 aprilie. Președinta țării, președintele Parlamentului și prim-ministrul, alături de voluntari, deputați, miniștri au vorbit cu oamenii din toate localitățile țării despre beneficiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și de ce este important să facem anume acum referendumul. Avem o șansă istorică unică pentru a cimenta parcursul nostru european în Constituția țării și asta vom arăta la referendumul de aderare la UE. 

Președinta țării, Maia Sandu, a discutat cu oamenii din Băcioi: „Localnicii știu că Uniunea Europeană înseamnă comunități dezvoltate, condiții de viață mai bune, locuri de muncă acasă, venituri mai mari și, cel mai important, pace. Le-am spus oamenilor că avem nevoie de claritate și tocmai de aceea e important să luăm o decizie fermă la referendumul din toamnă cu privire la viitorul european al țării. Nu avem dreptul să pierdem această oportunitate, nu avem dreptul să mai așteptăm sau să ezităm, trebuie să acționăm acum, pentru binele copiilor și părinților noștri.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a fost la Hîncești: „Oamenii știu ce înseamnă sate și orașe europene și aceste lucruri le vor și pentru Republica Moldova. Majoritatea cetățenilor cu care am discutat astăzi în piața din orașul Hîncești mi-au spus că sprijină referendumul inițiat de doamna președintă Maia Sandu și că viitorul nostru este în marea familie europeană”. 

La Căușeni, premierul Dorin Recean a spus că pregătirea de aderare la UE este în toi și că Republica Moldova va beneficia de proiecte mari inclusiv în perioada de pre-aderare: „Guvernul construiește drumuri, sate și orașe europene, și va continua să construiască Europa la noi acasă – despre asta am vorbit azi cu oamenii din satul Sălcuța și orașul Căușeni. Mă bucur și că oamenii susțin inițiativa președintei Sandu de a organiza un referendum la care vom spune ferm că integrarea europeană a țării noastre este calea pe care am ales-o”.

Oamenii din satele și orașele țării înțeleg că Uniunea Europeană înseamnă în primul rând pace, înseamnă țări care se respectă și se ajută reciproc. Uniunea Europeană este un spațiu în care se investește constant în infrastructură, în sistemul educațional, medical, în bunăstarea oamenilor. Republica Moldova anume aceasta își dorește și spre asta tinde.